Загальний аналіз крові, причина призначення та його розшифрування

Ви, напевно, хоч раз у житті стикалися з таким аналізом як ЗАК. Що це за аналіз? Чи причини його призначення? І що він може повідомити вашому лікарю? У цій статті ми коротко описали, що показує показник тромбокрит, детальніше про нього читайте в цій статті https://mostrda.org.ua/?p=21331.

ЗАК: Загальний аналіз крові – лікарський аналіз, що дозволяє оцінити вміст гемоглобіну в системі червоної крові, кількість еритроцитів, колірний показник, кількість лейкоцитів, тромбоцитів.

Причина його призначення? Загальний, або клінічний аналіз крові є однією з найпоширеніших первинних діагностичних і профілактичних процедур. Цей факт легко пояснити. Кожен патологічний процес, що відбувається в організмі, незмінно позначиться на складі крові, причому часто покаже специфічні ознаки. Тому для визначення курсу лікування загальний аналіз крові – це один із найшвидших та інформативних методів.

Що показує ЗАК?

Гемоглобін (Hb)

Один із найважливіших показників аналізу крові. Гемоглобін відіграє ключову роль у процесі дихання – він є “транспортним засобом” для кисню, забезпечуючи необхідною для життя енергією кожну клітину. Крім того, він забирає вуглекислий газ, повертаючи його у легені.

Еритроцити (RBC)

Найпоширеніші клітини нашого організму – червоні кров’яні тільця, або еритроцити. Їхні функції тісно пов’язані з функціями гемоглобіну, практично повністю збігаючись з ними. Гемоглобін знаходиться «всередині» цих клітин і переміщається організмом саме завдяки еритроцитам.

Ретикулоцити (RTC)

Ці клітини є «зародками» еритроцитів, тобто молодою їхньою формою, здатною під впливом гормону перетворитися на дорослу. В організмі завжди є певний запас таких клітин, щоб у разі зникнення великої кількості еритроцитів, можна було їх замінити.

Колірний показник (MCHC)

Цей параметр також тісно пов’язаний із попередніми двома, оскільки, по суті, є показником насичення еритроцитів гемоглобіном.

Загальний аналіз крові, причина призначення та його розшифрування

Тромбоцити (PLT)

Найважливіший елемент крові, який відповідає за її згортання. При пошкодженні шкірного покриву чи тканин органів тромбоцити негайно «закупорюють» отвір, утворюючи потік.

Тромбокрит (PST)

Цей показник означає співвідношення всього об’єму крові до кількості тромбоцитів, що містяться в ній.

ШОЕ (ESR)

Швидкість осідання еритроцитів – спеціальний аналіз, що дозволяє оцінити співвідношення білкових фракцій плазми.

Лейкоцити (WBC)

Лейкоцити – це клітини імунної системи людини, які відповідають за захист організму. Їхнє головне завдання — сформувати так звану лінію оборони від вірусів, бактерій, токсинів, сторонніх тіл, відпрацьованих шлаків.

Лейкограма, або лейкоцитарна формула, – відсоткове співвідношення різних видів лейкоцитів, що визначається при підрахунку їх у забарвленому мазку крові під мікроскопом.

Взявши до рук вашу відповідь з аналізом, лікар починає порівнювати його з нормативами показника ЗАК.

ЗАК (норматив)

Це один із показників нормативів до ЗАК. Вони можуть трохи відрізнятися своїми показаннями, оскільки кожна поліклініка використовує різні лабораторії та методи дослідження.

Важливо! Не намагайтеся займатися самодіагностикою! Визначити той чи інший ступінь захворювання та поставити діагноз зможе тільки лікар! Т.к ЗАК – це первинний аналіз, який призначає лікар, щоб оцінити загальний стан організму!

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *